DELS höstmöte 2012 på Ekermanska malmgården

För precis en vecka sedan hölls DELS höstmöte på samma ställe som förra året, Ekermanska malmgården på söder i Stockholm. Inbjuden gäst var Ronny Ambjörnsson, som nyligen publicerat en biografi över Ellen Key. Vi hade faktiskt försökt förlägga mötet till Studieförbundet Vuxenskolan som huserar i de lokaler på Eriksbergsgatan 8 som tidigare inrymde Whitlockska samskolan (1905-1978), den skola som Anna Whitlock 1893 grundade och drev tillsammans med Ellen Key. Det hade varit roligt och passande när vi nu skulle höra Ronny berätta om den tiden, men tyvärr är aulan för närvarande under reparation.

Ronny Ambjörnsson

Ronny Ambjörnsson gav en bild av en stark och ganska okonventionell kvinna som deltog i debatten och hade idéer om samhället på många områden. En hel del av hennes tankar har varit viktiga i det svenska samhället så långt fram som till 1970-talet då hennes pedagogiska idéer åter blev aktuella, medan annat förlorat i betydelse.

Det var intressant att höra hur komplicerat familjelivet i föräldrahemmet var, med tanke på hur hon uppenbarligen hela livet längtat tillbaka till barndomen på Sundsholms gård i Gladhammars socken utanför Västervik. De tankar och utopier om hur ett gott hem ska vara och hur barnuppfostran ska bedrivas, det som gjorde henne känd och diskuterad, föddes troligen där.

Ellen Key hade också stor betydelse för folkbildningen i landet, i synnerhet för arbetarklassens döttrar. För att skapa en demokrati krävs att utbildning kommer alla till del. Till kvinnorörelsen hade hon däremot ett inte helt konfliktfritt förhållande eftersom hon förespråkade en särartsfeminism som tillskrev kvinnor egenskaper som gjorde dem speciellt lämpliga som uppfostrare och att ta hand om hemmet. Men hon var också noga med att arbetet och ansvaret skulle delas lika. Ronny Ambjörnsson menar att det viktiga med henne är hennes tankar om trygghet och frihet och att produktion och reproduktion är lika viktiga. Att inte acceptera världen som den är utan att arbeta på att förändra den.

Vid DELS medlemsmöte som följde på föredraget fick vi presentation av våra nya medlemmar: Britt G. Hallqvist-sällskapet och Martha Sandwall-Bergströmsällskapet.

Ingelöf Winter

Ingelöf Winter (dotter till Britt G.) och Ellinor Edström Schüller presenterade Britt G. Hallqvist. Ingelöf Winter läste ett urval texter och berättade om hur hon växt upp med Britt G. Hallqvists poesi, framför allt då texter som riktar sig till barn bl.a. ”Var bor du lilla råtta” och ”Nalles poesi” som Britt G. själv tyckte om. Men hon är ju också en mycket känd och produktiv psalmförfattare bl.a. ”Måne och sol” som är en mycket uppskattad psalm vid dop och ”Det finns djup i Herrens godhet”, den senare egentligen en översättning (F W Faber). Hon har också gjort flera översättningar av betydande verk som TS Eliot’s ”De knepiga katternas bok”, Goethe’s ”Faust” och Shakespeare’s ”Hamlet”. År 2014 är det 100 år sedan Britt G. Hallqvist föddes och Ellinor Edström Schüller berättade att hon är projektanställd av sällskapet för att förbereda programmen för detta firande under jubileumsåret.

Eva Söderberg

Eva Söderberg, som för några år sedan disputerade på avhandlingen ”Askunge, madonna eller feminist” om Kulla-Gulla, presenterade därefter Martha Sandwall-Bergströmsällskapet. Hon berättade att det aldrig var meningen att Martha skulle skriva barn- och ungdomsböcker, hon var istället inställd på att skriva romaner. Men så anordnades en pristävling som hon deltog i och vann. Martha Sandwall-Bergström debuterade 1946 liksom en rad andra kända barnboksförfattare, däribland Astrid Lindgren. Hon förde in det proletära motivet i sin berättelse om Kulla-Gulla, vilket hon var ensam om vid den tiden. Hon hade egentligen bara tänkt skriva den första boken som skulle sluta med att Kulla-Gulla tar sig an torparbarnen, men hennes läsare krävde att få veta hur det gick sedan. Det blev till slut elva böcker. Hennes argaste kritiker finner man bland kvinnorna och hon skrev i ständig dialog med dessa. Även Martha Sandwall- Bergströmsällskapet förbereder sig på ett jubileum – under 2013 skulle hon ha fyllt 100 år.

Gösta Palmfjord, som redan vid årsmötet i april presenterade sitt sällskap, Sällskapet Ragnar Thoursies Vänner, passade därefter på att meddela några nyheter om sällskapet som arbetar aktivt med att sprida kännedom om hans böcker. Religionsvetaren Thomas Fransson skriver en bok om Ragnar Thoursie, vilken beräknas släppas om cirka ett år i Katrineholm. Dessutom kommer hans ”Sånger från äldreomsorgen” att tonsättas.

Vid medlemsmötet informerades också om kommande aktiviteter t.ex. att årsmötet 2013 i år kommer att hållas en lördag för att underlätta för medlemmar som inte har så lätt att närvara en vardagskväll. Det blir lördagen den 20 april och plats meddelas längre fram. Vi kommer också att anordna ett regionalt seminarium under 2013, denna gång i Varberg.

Jag beklagar verkligen den usla fotokvaliteten, min kamera krånglade hela tiden. Men jag kunde åtminstone ha tänkt på att fota med telefonen istället, det hade säkert blivit mycket bättre.  Nästa gång!

0 Svar to “DELS höstmöte 2012 på Ekermanska malmgården”



  1. Kommentera

Lämna en kommentar




Klicka för att prenumerera på DELS bloggen och därmed få information om nya inlägg via e-post.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.